[VIDEO] Gelagat ANEH Ikan Lumba² Selepas Bermain Dengan Ikan Buntal Yang Jarang Di Lihat Berjaya Di Rakam !!!

| April 4, 2017 | 0 Comments

[VIDEO] Gelagat ANEH Ikan Lumba² Selepas Bermain Dengan Ikan Buntal Yang Jarang Di Lihat Berjaya Di Rakam !!! | Ikan lumba-lumba ialah sejenis mamalia yang dikatakan mempunyai banyak sifat-sifat yang sama seperti manusia contohnya reaksi terhadap dadah. Sebuah kamera tersembunyi telah merakamkan video seekor ikan lumba-lumba yang sedang mengalami ‘high’ akibat tergigit seekor ikan buntal atau pufferfish di perairan Afrika Tenggara.

Melalui sebuah klip yang telah difilemkan untuk program Discovery Channel telah menunjukkan ikan lumba-lumba lautan sedang bergolek-golek dengan mata tertutup seolah-olah mereka merasakan sesuatu yang sangat nikmat.

Neurotoxinthe yang dihasilkan oleh ikan buntal boleh membawa maut jika dosnya tinggi kerana ia mempunyai kekuatan 100 kali lebih kuat daripada sianida manakala dalam jumlah yang kecil ia boleh menghasilkan kesan khayal.

Dalam klip tersebut ikan lumba-lumba bottlenose dilihat mengejar ikan pufferfish di sepanjang dasar laut.

dolphinpuffe1121r

Dalam usaha untuk melarikan diri serangan, rakaman menunjukkan ikan tersebut segera mengubah bentuknya menjadi bentuk bola.

Ikan lumba-lumba yang suka bermain kemudian menyambar ikan buntal dan saling memegangnya sehingga akhirnya menyebabkan racun ikan buntal terpecah.

Ikan lumba-lumba tersebut kemudian dilihat khayal dan hanyut dengan dunia mereka sendiri dan dalam masa yang sama ikan buntal mengambil peluang itu untuk melarikan diri.

Rakaman, dari Dolphins: Spy di Pod, telah diambil oleh pembikin filem hidupan liar John Downer yang sebelum ini telah menggunakan kamera tersembunyi untuk membawa rahsia koloni penguin ke skrin televisyen.

Downer mencipta kamera bawah air untuk menyamar sebagai sotong, tuna dan juga ikan lumba-lumba.

Zoologi dan siri pengeluar Rob Pilley berkata bahawa ini adalah kali pertama ikan lumba-lumba difilemkan ketika berkelakuan seperti itu.

Siri ini disiarkan di Discovery Channel pada hari Sabtu, susulan kejayaan Penguins: Spy dalam Huddle, yang menggunakan taktik sama iaitu dengan menggunakan kamera tertutup, pengeluar dokumentari Downer tidak sabar untuk mencipta pelbagai kamera yang boleh menyamar sebagai makhluk laut untuk memperlihatkan kepada penonton kejadian yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh spesies kegemaran mereka.

Sebanyak 900 jam rakaman asli telah dikumpulkan dalam tempoh 12 bulan dari pelbagai lokasi termasuk Amerika, Coasta Rica, Afrika Selatan, Argentina dan Australia. Rakaman ikan pufferfish telah difilemkan di perairan berhampiran Mozambique.

Selain itu, krew filem juga menyelam kira-kira 1,500 kali, telah menghabiskan hampir 3,000 jam untuk penggambaran laut dalam semua jenis cuaca.

Video:-

Sumber:- Era Baru

P.S. 1 – CCTV JPJ Rakam Imej Bungkusan Kain Kapan Dalam Kereta Warga Singapura Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – ANEH Suami Selalu Pulang Rumah Mak. Akhirnya Apa Yang Suami Buat Di Rumah Maknya TERBONGKAR !!!
P.S. 3 – Malam Pertama Saya Salin Pakaian Di Bilik Lain. Gara-Gara Ini Suami Buat Sesuatu Di LUAR JANGKA !!!
P.S. 4 – Suamiku Seorang Yang Amat Baik Tapi Disebabkan Satu SEBAB, Aku TERLANJUR Dengan Rakan Sekerja !!!
P.S. 5 – Seluruh Penduduk MURTAD. 30 Tahun Pakcik Ni TERPAKSA Solat Sendirian…. Allah Allah…

Tags: , , , ,

Category: Luar Biasa dan Pelik

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *