Bayi Mati Sebab Doktor Tolak Semula Kepala Bayi Yang Dah Keluar. Ini Penjelasan Doktor !!!

| March 11, 2017 | 1 Comment

Bayi Mati Sebab Doktor Tolak Semula Kepala Bayi Yang Dah Keluar. Ini Penjelasan Doktor !!! | Ini hanya pandangan peribadi saya sahaja berdasarkan satu soalan ringkas yang saya terima : “Bolehkah kepala bayi yang dah keluar celah kangkang ditolak masuk semula, kemudian terus buat pembedahan untuk keluarkan bayi tersebut? Lepas tu, bayi tersebut mati pula dan kononnya sebab kepala bayi ditolak masuk secara paksa walaupun dah ada celah kangkang.”

Apabila kepala bayi dah keluar, adalah mustahil untuk ditolak masuk kembali. Jika pernah sambut bayi, tentu tahu bahawa ia agak mustahil untuk menolak semula kepala yang telah keluar, lebih-lebih lagi jika dah celah kangkang.

Sekiranya kepala bayi telah keluar dan bayi viable (masih hidup) serta dalam keadaan kecemasan, doktor akan menggunakan instrumen seperti forcep atau vakum untuk membantu mengeluarkan bayi dengan segera jika memenuhi syarat, bukan pembedahan. Jika instrumen gagal, barulah pembedahan akan dipertimbang.

Sekiranya kepala bayi dah keluar celah kangkang dan bahu bayi tersangkut, ada beberapa maneuver (posisi) yang akan dibuat untuk mengeluarkan bayi, bukan pembedahan.

Sekiranya kepala bayi dah keluar tapi bayi dah meninggal, kebiasaannya doktor akan biarkan proses kelahiran itu melalui jalan bawah sahaja, bukan pembedahan, kerana risiko pembedahan kepada ibu adalah lebih tinggi berbanding melahirkan bayi yang telah meninggal dunia melalui jalan bawah.

Tetapi, jika sebenarnya kepala bayi belum keluar namun bayi berada dalam kondisi tertentu, ada kemungkinan pembedahan akan dilakukan untuk menyelamatkan bayi contohnya tali pusat / tangkai uri terkeluar (cord prolapse) atau bayi lemas (fetal distress).

Dalam kes tangkai uri terkeluar, sesiapa yang memeriksa bukaan dan mendapati ada tali pusat / tangkai uri terkeluar, sememangnya dia akan menolaknya ke dalam bagi menyelamatkan bayi. Dalam situasi tertentu, kepala bayi (yang masih dalam rahim) akan ditolak sedikit bagi mengelakkan ia menekan tali pusat / tangkai uri yang terkeluar dan seterusnya pembedahan kecemasan akan dilakukan.

Satu kondisi lagi ialah keadaan yang membahayakan nyawa kedua-dua ibu dan anak contohnya abruptio placenta, embolism, dan lain-lain.

Abruptio placenta ialah uri berpisah daripada dinding rahim sebelum bersalin menyebabkan pendarahan, bayi lemas dan kontraksi kuat walaupun jalan bawah belum buka sepenuhnya.

Amniotic fluid embolism pula ialah keadaan di mana cecair ketuban memasuki saluran darah ibu yang boleh menyebabkan kematian si ibu dan seterusnya anak.

Dalam kondisi ini, pembedahan kecemasan juga akan dijalankan, dan jika sangat bernasib baik, kedua-duanya akan selamat. Namun, jika nyawa ibu sahaja yang selamat, bersyukurlah kerana suami tidak ditinggalkan keseorangan dan pasangan ini masih ada peluang untuk berusaha mendapatkan zuriat lagi pada masa akan datang.

Keutamaan pada setiap masa adalah nyawa ibu. Bersyukurlah jika nyawa ibu terselamat dan seharusnya si ibu perlu berterima kasih kerana membantunya berikhtiar untuk menyelamatkan nyawa mereka.

Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Medical Mythbusters Malaysia

P.S. 1 – Padah Tumpang Kereta Dinaiki 4 Gadis. Lelaki Ini DIR0G0L Bergilir² & Dibuang Dalam Semak !!!
P.S. 2 – Gaji RM 1600 Tapi Dah Ada Aset Bernilai SEJUTA Ringgit. Apa Yang Gadis Ini Lakukan Buat Ramai TAKJUB !!!
P.S. 3 – [VIDEO] Apa Yang Pengiring Kereta PM Jepun Ini Lakukan Buat Ramai KAGUM !!!
P.S. 4 – Askar Israel KANTOI Campak SESUATU Di sisi Mayat Warga Palestin Yg Buat Ramai GERAM !!!
P.S. 5 – Bila Tanya Ttg KEKAYAAN. Ini Jawapan Syed Mokhtar Yg Buat Ramai TERDIAM !!!

Tags: , , , , ,

Category: Kisah Semasa

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Zu mg says:

    Salah faham berlaku disitu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *