Sepasang OKU Maut Dilanggar Lori “Berakhir Sudah Cinta Si Romeo Dan Juliet’

| April 27, 2016 | 0 Comments

Sepasang OKU Maut Dilanggar Lori “Berakhir Sudah Cinta Si Romeo Dan Juliet’ |Teluk Intan kehilangan ‘guru’ paling berharga. Saya tak kenal mereka berdua tapi saya tahu mereka. Mereka berbangsa cina dan dikenali oleh semua kaum. Mereka sentiasa berada di tepi jalan raya sekitar Bandar Teluk Intan mengutip kotak dan tin. Suaminya mengayuh. Isterinya membonceng. Setiap kali ada tin ditepi jalan..isteri akan turun mengutip dan menyimpan dalam plastik.

Kembara mereka berterusan hingga ke belakang pasaraya dan kedai kedai..mengutip kotak kotak dilipat dan diletakkan dalam basikal roda tiga. Mereka terus kembara..kadangkala isteri ketawa bila mendengar suaminya membebel. Mereka sebenarnya OKU kategori masalah akal. Tapi mereka tak gila. Mereka tak ganggu orang. Mereka cuma tenggelam dalam dunia mereka sendiri. Mereka mungkin autistic atau autisme. Mereka ada sepasang anak lelaki..kemungkinan kembar yang juga agak lembam ( mungkin autistic syndrome disorder) seorang sudah meninggal. Tinggal seorang. Semalam kedua uncle dan auntie ini meninggal dunia akibat dilanggar lori di simpang lampu isyarat kampung banjar teluk intan. Mayat mereka amat sayu. Dikatakan berpelukan. Mayat isteri diatas suami berpelukan. Seolah olah sebelum lori melenyek mereka, Suami cuba memeluk isterinya supaya terselamat namun kedua duanya mati di tempat kejadian. Sejak detik itu kami warga teluk intan kehilangan ‘ guru ‘ paling unik di pekan ini. Kenapa saya gelar mereka guru?. Mari saya ceritakan sedikit pengajaran tentang mereka kepada kita.

Mereka uncle dan auntie ini OKU tapi tak pernah meminta malah sudi memberi.

Mereka pasangan setia sepanjang masa bersama. Diatas basikal roda tiga itulah tempat mereka berdua. Penduduk teluk intan begitu tersentuh bila melihat auntie ini mengelap peluh suaminya yang berkayuh. Mereka dilihat kerap berpanas dan berhujan bersama. Pernah yang ada orang bercerita tentang saat uncle berhenti di station minyak untuk mandi dia memberikan wang pada isterinya..isterinya menunggu suaminya habis mandi dan isteri menghulurkan air mineral pada suami utk diminum dan isteri mengelap rambut suaminya. Selepas itu isterinya minum air dari botol yang sama. Ternyata perbuatan itu sangat menyentuh hati warga.

Pasangan yg oku tapi cinta mereka sempurna. Berkongsi sekecil kurnia dan rezeki Allah beri. Berpuashati dengan apa yang ada. Pernah diceritakan bahawa uncle ini pernah berkata dia tiada wang untuk pengkebumian anaknya yang mati dilanggar kereta beberapa tahun lepas. Dia membawa jenazah anaknya menggunakan basikal roda tiga ini sebelum dikebumikan. Dia juga pernah memberi kotak kotak secara percuma pada guru guru yang nak balik kampung. Diberi wang dia menolak. Akhirnya guru tersebut membelikan sedikit keperluan dan minuman lalu diletak dalam basikalnya.Pernah satu hari dia memberi wang kepada seorang anak pasangan melayu dan iban bila anak pasangan itu nak beli jajan di kedai.

Semalam dia pergi selama lamanya dalam keadaan tragis. Selepas ini teluk intan tak akan melihat kelibat uncle dan auntie ini bersama basikalnya berkembara disekitar bandar ini. Tiada lagi lambaian tangan setiap kali mendengar hon dari pemandu yang beramah mesra dengannya. Damailah uncle dan auntie. Damailah bersama cinta mu yang sejati. Damailah.

P.S. 1 – Tips Berguna Buat Si Mata Empat Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 2 – Kereta Masuk Air Banjir? Ikuti 3 TIPS Jimat Selamatkan RM3,000 Anda !!!
P.S. 3 – Inilah 7 Gambar RUPA SEBENAR Mak Lampir Yang Buat Ramai Lelaki TERPESONA !!!
P.S. 4 – Kehebatan TEKNOLOGI KETENTERAAN Kerajaan Melayu Melaka Yang Buat Kita Kata WOW !!!
P.S. 5 – Inilah 30 GAMBAR Barang Mangsa Penumpang MH370 Yang Telah DIJUMPAI..19# Paling MENGEJUTKAN !!!

Related Post

Tags: , , , ,

Category: Kisah Kemalangan

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *