PENTING !!! 6 Simbol Penting Dalam Kereta Yang 90% Pemandu Tidak TAHU !!!

| April 6, 2016 | 0 Comments

PENTING !!! 6 Simbol Penting Dalam Kereta Yang 90% Pemandu Tidak TAHU !!! Pada Dashboard kereta anda, terdapat pelbagai simbol anda boleh lihat. Simbol-simbol ini memberi makna tertentu atas permasalah yang berlaku pada kereta anda.

meter-combi-640x426

Pasti ramai yang tidak faham terutamanya kepada pemandu wanita. Jika simbol pada dashboard kereta anda menyala, pasti akan panik. Bro akan jelaskan secara ringkas apakah maksud simbol-simbol ini :

Check Engine

check engine

Simbol ini jarang keluar dan jarang berlaku. Jika ianya berlaku, ia disebabkan permasalahan sistem pendaftaran yang disambungkan kepada sensor seluruh kereta , enjin, bahan api dan sistem pelepasan. Ia boleh disebabkan banyak perkara. Terdapat 4,000 kod unik pada OBD-II ini.

Kerosakan Elektrik

sistem elektrik

Simbol ini bukan bermakna bateri kereta anda ‘kong’ tetapi ia bermakna sistem pengecasan elektrik anda tidak lagi berfungsi dengan betul. Ia seumpama anda mengecas bateri handphone. Jika anda mengecas sambil menggunanya, ia boleh tahan selama-lamanya tetapi bila anda menanggalkan pengecas tersebut, penggunaanya adalah terhad. Cuma beza dengan kereta, ia berkapasiti besar. Setiap kereta mempunyai alternator – pengecas – dan bateri 12V yang digunakan untuk membekalkan kuasa kepada sistem elektrik kereta. Jika alternator rosak atau tali pinggang pemandu tidak dipasang , maka ia tidak akan dapat menjalankan tugasnya. Semakin lama anda memandu , lebih banyak kereta anda akan menggunakan baki kuasa bateri dan akhirnya enjin akan mati.

Lampu Amaran Brake

Brake prob

Masalah Brake

Jika simbol ini menyala, terdapat masalah pada sistem brek anda. Brek lampu amaran tidak mempunyai makna yang standard, ia boleh dinyalakan untuk pelbagai tujuan. Sebagai contoh, cahaya yang sama boleh digunakan untuk menunjukkan bahawa brek tangan ditarik. Jika ia berlaku, anda mungkin boleh lagi memandu, tetapi anda patut sedar bau terbakar brek seketika selepas itu. Lampu indikasi ini juga boleh menunjukkan bahawa cecair di dalam silinder induk di paras kritikal.

Lampu Amaran ABS

ABS prob

Masalah ABS

Jika kereta anda dilengkapi sistem brake ABS, terdapat simbol pada kereta anda. Ia tidak ada kesemua kereta. Bergantung pada model kereta anda. Jika simbol ini menyala, pastikan ia diperksa secepat mungkin. Ini bermakna komputer ABS telah mengesahkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena di dalam sistem. Ia boleh menjadi sesuatu yang murah dan mudah seperti kotoran di salah satu sensor, atau sesuatu yang mahal kerana memerlukan keseluruhan unit ABS diganti. Jika lampu ABS ini berkelip, ia merupakan masalah yang amat serius.

Lampu Amaran Coolant

Coolant prob

Masalah Coolant

Jika ia menyala, ia menunjukkan tahap penyejukan pada radiator anda berada pada paras yang rendah. AMARAN! Jangan buka cap radiator apabila enjin anda masih panas! Ia boleh menyembur akibat tekanan pada radiator tersebut. Top-up sistem penyejuk ini sama ada dengan penyejuk pra-campuran yang dibeli dari kedai, atau dengan air suling. Jangan menggunakan air paip, kerana deposit garam galian dalamnya akan mendidih dalam sistem penyejukan dan kalsium akan mendak di sekitar bahagian dalam radiator yang menjadikannya kurang cekap (yang akhirnya akan menyebabkan ia gagal berfungsi).

Lampu Amaran ‘Aladdin’

Oil prob

Masalah Minyak

Biasanya cahaya ini akan datang jika tekanan minyak kereta anda terlalu rendah. Tekanan minyak rendah adalah serius dan jika anda terus memandu dengan lampu ini menyala, akhirnya enjin anda akan mati jua akhirnya. Tekanan minyak rendah boleh disebabkan oleh pam minyak yang rosak, penapis minyak tersumbat, atau tahap minyak yang rendah – sebagai contoh jika enjin anda membakar minyak.

P.S. 1 – Tips Berguna Buat Si Mata Empat Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 2 – Kereta Masuk Air Banjir? Ikuti 3 TIPS Jimat Selamatkan RM3,000 Anda !!!
P.S. 3 – Inilah 7 Gambar RUPA SEBENAR Mak Lampir Yang Buat Ramai Lelaki TERPESONA !!!
P.S. 4 – Kehebatan TEKNOLOGI KETENTERAAN Kerajaan Melayu Melaka Yang Buat Kita Kata WOW !!!
P.S. 5 – Inilah 30 GAMBAR Barang Mangsa Penumpang MH370 Yang Telah DIJUMPAI..19# Paling MENGEJUTKAN !!!

Tags: , , , ,

Category: Automotif, Fakta dan Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *