Gambar2 Pemuda Malaysia Yang Berani Gila Panjat Menara Marina 101 Dubai

| July 29, 2015 | 0 Comments

Gambar2 Pemuda Malaysia Yang Berani Gila Panjat Menara Marina 101 Dubai…Masihkah anda ingat dengan kisah Pemuda Malaysia, Abudi Alsagoff dan rakannya yang mencetuskan kontroversi setelah memanjat Jambatan Putrajaya? Nampaknya aksi beliau tidak hanya berhenti di situ.

11823759_1595012404105454_240662717_n

Baru-baru ini, Abudi dan dua lagi rakannya telah memanjat bangunan kediaman tertinggi di dunia iaitu Marina 101 di Dubai pula. Ramai yang gerun dan kecut perut melihat foto aksi “parkour” yang dikongsikan melalui laman Facebook Rizal Hakimm.

Untuk pengetahuan anda, Abudi merupakan jurulatih professional parkour dan kini bekerja di Dubai. Manakala KiWi pula adalah jurugambar professional bagi sukan lasak ini. Ibnu Anwar pula merupakan seorang interior designer di Dubhai sejak tahun 2007 dan menjadikan aktiviti ‘rooftopping’ sebagai hobi di masa lapang beliau.

Pengalaman dari Abudi Alsagoff….

Raya pertama di # Dubai . Lepas spend pagi raya kat consulate, makan2 sikit. Lepas solat jumaat terus gerak Marina. Pagi2 lagi member Keow Loong (KiWi) dah message tanya nak gi panjat tak? Start panjat bangunan tu naik tangga. Start naik je bangunan ni memang fully covered, tingkap semua tutup rapat. Dalam tingkat belas2 dapat jumpa tingkap terbukak, tapi kat dubai ni kalau ada udara pun masih nak nafas susah time musim2 panas ni. Sebab humidity dia tinggi, lagi tinggi dari malaysia. Macam rasa duduk belakang kipas aircond.

11791607_1595011147438913_800995548_n

11798073_1595011160772245_948407089_n

Naik first 40 floors aku ok lagi naik tangga. Korang tau keadaan macam mana time panjat? Takde air ventilation bhai. Panas nak mati. Udara segar takda. Bau pasir dan habuk. Pastu naik start tingkat 40 ke 50 ke atas dah sampai tempat2 rumah2 residential dia, mak aih, gelap gulita bhai!! Memang guna lampu led henpon je.

11823766_1595012390772122_1320505823_n 11823960_1595012397438788_1667463408_n

Time ni alhamdulillah bawak air, and kaki dah rasa ketat muscle. Jadi kitaorang naik setiap 3 tingkat (6 set of staircase) patu duduk rehat seminit. Time rehat off lampu phone.

11805937_1595012407438787_1633457110_n 11787303_1595012410772120_572356746_n

Pastu kita pun teruskan perjalanan. Lega time aku duduk2 boleh kibas baju kurta kat muka ada udara sikit. Gila bhai, takde air ventilation langsung!! Baju aku sampai atas je memang lencun basah bhai.

11798257_1595011157438912_228972396_n 11805802_1595011144105580_1964822588_n

Memang aku ingat time naik tangga ni duk zikir Allahuakbar dalam hati. Pastu kekadang rasa light-headed gak. Oxygen kurang. La hawla wa la quwwata illa billah.

Akhirnya, naik2 sampai jugak level 101 lepas sejam if not more naik tangga! Workout paling gila.

Orang semua ingat pshh senang je naik tower, lagi senang dari hiking. Pegi naik lif, tekan tingkat 100, BAM, rooftop.

11793220_1595012400772121_2005948667_n

Gila lega time sampai atas. Alhamdulillah. Lepas amik gamba sikit, next challenge. Naik scaffolding sampai atas. Maybe dalam 20 tingkat scaffolding lagi.

Sampai2 kat paling peak (432.5m) time maghrib, dapat solat atas tu. Wooo angin kuat gila atas tu.

11798076_1595011154105579_839397889_n 11805773_1595011150772246_617294334_n

Memang worth it la naik. Tapi tak nak dah naik lagi sebab dah tengok view dia macam mana. Tobat naik tangga sampai 101 tingkat, sekurang-kurangnya 200 set of stairs. Esok tu kaki aku ‘sore’ gile. Jalan biasa pun sakit. Tak pernah lower body workout macam ni. Hahaha.

Nak cerita kita ni Malaysians, tak kira bangsa. Ok je spend hari raya pertama sama2 panjat world’s tallest residential building.

Ok tu je. Korang semua tak payah berangan nak panjat

Say Ma shaa Allah for this photo. Tak dapat bawak jalur gemilang untuk lebaran raya, aku punya human flag pun ok.

P/S: Jangan tiru aksi diorang jika korang bukan pakar dalam bidang ni. Haa…Korang boleh tengok video diorang jugak kat bawah ni. Kecut perut seyh!

Tags: , , ,

Category: Luar Biasa dan Pelik

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *