Honda Kini Membina Kereta Terbang

| May 17, 2014 | 2 Comments

Honda Kini Membina Kereta Terbang | Korang mesti tak caya kalau aku cakap syarikat automotif terkenal di dunia, Honda akan membuat kereta terbang kan? Tapi inilah hakikatnya. Dalam pameran kereta (Auto Show) di Los Angeles, Honda membuktikan yang mereka boleh buat kereta futuristik ini. Korang boleh tengok sendiri perincian dan rekabentuk kereta tersebut. Memang hebat la. Tapi adakah sistem jalan kita sekarang ni boleh menyediakan kemudahan untuk kereta terbang ni. Aku teringat cerita Back to the Future Episode 3, yang mana si Profesor tu buat keretapinya boleh terbang. Adakah kereta Honda ini akan jadi macam tu. Aku takut banyak pula kemalangan yang akan berlaku kalau tiada langkah yang relevan diambil. Tapi lama lagi kot, kereta terbang Honda ini akan berada dalam pasaran. Harga? Jangan tanya aku harga kereta terbang Honda ni. Kita memang tak mampu beli hehehe.

Honda with its motto the Power of Dream, is making another revolution in concept car design. Honda air is a new vehicle concept designed by Honda’s advanced design studio in Pasadena, California. The concept was created for the 1000 pound car design challenge put on by the Los Angeles Auto Show. The vehicle takes its lightweight inspiration from skydiving and roller coasters, using compressed air to powered its pneumatic regulator system.

This system utilizes turbo vacuums and external air-flow to regenerate tank pressure for extended range and increased boost for an estimated 100 miles. To keep the car lightweight, all components are mounted directly to the chassis, eliminating unnecessary structures. The exterior is made from vegetable based plastic wrapped around the body with an open-air style. the concept is estimated to weigh only 800 pounds.

Sumber: One Piece Discoveries

Tags: , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Rahmat says:

    Apa ni..
    Minta kaji dulu sebelum tulis statement.. baca lebih cket..
    Tang mana nye yang gaji guru lagi tinggi dari doktor..?

    Main tarah je.. jangan la malas membaca.. duk hentam orang saje.. diri sendri malas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *