Pemandu Lori Menderita Tersepit Selama 5 Jam

| November 9, 2012 | 0 Comments

Pemandu Lori Menderita Tersepit Selama 5 Jam  | Memandu lori bersaiz besar bukanlah satu perkara yang mudah. Oleh kerana itulah, prosedur untuk mengambil lesen lori memerlukan seseorang itu mempunyai lesen memandu kelas D bagi tempoh tertentu sebelum dibenarkan mengambil lesen tersebut. Jadi tidak hairanlah kerana lori  antara kenderaan yang terdedah kepada bahaya kemalangan sama ada kepada pemandu lori tersebut ataupun pengguna jalan raya yang lain.

Tersepit, anggota bomba bertungkus-lumus mengeluarkan mangsa yang tersepit.

Seorang pemandu lori menderita kesakitan selama lima jam apabila kedua-dua kakinya tersepit selepas lori dipandu terbabas dan terbalik di kawasan kebun sayur berhampiran kilometer 382, Lebuhraya Utara Selatan berhampiran susur Behrang, semalam.

Dalam kejadian jam 1.15 tengah hari itu, mangsa, Ibrahim Yusof, 54, dikatakan gagal mengawal lori dipandu membawa sarat plastik penutup dawai elektrik selepas tayar kenderaan itu meletup.

NASIB…Ibrahim menahan kesakitan sebelum dikeluarkan dari lori.

Keadaan itu menyebabkan kenderaan dipandu mangsa merempuh besi pembahagi jalan di tepi lebuh raya sebelum menjunam ke tebing lalu terbalik dan menghempap kaki mangsa.

Jurucakap bomba dan penyelamat berkata, sepasukan anggota bomba dan penyelamat Balai Bomba Slim River dan Tanjung Malim yang bergegas ke lokasi sukar mengeluarkan mangsa apabila jentera berat digunakan gagal mengangkat kepala lori itu.

Tugas menyelamat terpaksa dilakukan penuh berhati-hati berikutan mangsa kerap menjerit kesakitan dan masih dalam keadaan sedar.

Mangsa mampu berkomunikasi terpaksa membongkok dan meniarap di bawah lori itu. Hujan lebat tambah menyukarkan operasi menyelamat mangsa,” katanya.

Menurutnya, mangsa akhirnya dapat dibawa keluar dari bawah lori jam 6.15 petang sebelum dikejarkan ke Hospital Slim River menerima rawatan.

Sumbar : Harian Metro

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Kisah Kemalangan

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *