Toyota AE86 Berusia 25 Tahun Yang Masih Di Dalam Plastik

| August 22, 2012 | 22 Comments

Melayukini.net – Toyota AE86 Berusia 25 Tahun Yang Masih Di Dalam Plastik | Bagi pandangan pertama mungkin ada yang menganggap bahawa kereta keluaran lama, pasti akan menjadi sebuah kereta klasik lama yang sudah rosak. Namun dakwaan itu boleh disangkal jika kita melihat sebuah  kereta Toyota Corolla AE86 ini. Ia dijumpai di Belgium dimana kereta ini telah tersimpan di basement selama lebih 25 tahun. Lebih menarik, kereta ini masih dalam keadaan asal seperti baru keluar dari kilang dan tidak berkarat langsung. Kerusi didalamnya masih dibalut dengan plastik dari kilang.

Meter pada dashboard pun menunjukkan kereta ini baru berjalan sebanyak 48 kilometer. Pemilik kenderaan ini membeli kereta ini dan memandunya dari kedai kereta hingga ke basement tersebut. Dan kereta itu dibiarkan begitu selama lebih 25 tahun. Bau kereta ini juga masih bau seperti baru. Tuan kereta ini mengeluarkan minyak dari tangki dan bateri juga dibuka untuk mengelakkan kereta ini dari rosak.

Melayukini.net – Wah satu penemuan yang hebat kerana bukan mudah untuk kita melihat sebuah kereta lama yang memang tidak digunakan di atas jalan raya. Walaubagaimanapun kita sendiri tidak mengetahui mengapa tuan punya kereta tersebut langsung tidak menggunakan kereta tersebut seperti pengguna yang lain. Mungkin ingin dijadikan sebagai nilai sejarah yang tampil dengan imej baru.

P.S. I – 5 Makanan Paling Popular di Malaysia
P.S. II – Misteri Taman Marqueyssac di Perancis
P.S. III – Menakjubkan! Tasik Ais Berbatu di Planet Marikh

Sumber: Aku Stress Giler | Koleksi Automatif Melayukini.net

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Comments (22)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Muzani Mohamad says:

    Nak jual harga terpakai kepada aku?
    Want to sell me at a recon price?

  2. Akuma Zetto says:

    tapi sayang, ni bukan AE86 tapi AE85.

  3. LeXus169 says:

    Akuma Zetto: Kereta nie memang AE86 la… cuma boy dye lain
    Toyota memang buat AE86 byk jenis body…

  4. TFC says:

    wow AE86… rare lg ni

  5. KidoAjido says:

    nie bukan toyota AE86 la.. nie levin AE85..
    hhuhuhuh..
    but nice… owner die xnak jual ke??
    hahahaha

  6. Riz says:

    Ni ae86 r…cume model Levin je..bukan Trueno cam pakai kat initial d tu..

  7. Kentworld on SCANIA 360 says:

    ini AE85 la admin…. AE86 lain… lampu tertutup ke dalam…bkan cmnie… Engine 4AGE…dlman mcm AE86…

  8. akuhann9026 says:

    ini levin ae86 coupe.. bkn trueno.. takda beza pun kecuali bentuk dia..

  9. Initial D says:

    ae 85..toyota levin st..bkn ae 86 sprinter trueno..

  10. gamut says:

    wow..mmg rare keta ni,toyota corolla AE86 Levin.

  11. sepul bahari says:

    ini adalah ae86 coupe model pasaran europe dan bukan ae85..ae85 hanya dikuasakan enjin single cam 3a-u..lihat enjin kereta didalam gambar terang sekali adalah enjin twincam 16v 4age

  12. adam says:

    ni ae 85 dah

  13. hachiroku says:

    AE86 niii….sah sah 1.6 engine niii…levin.

  14. Siot Tol Tuan ni says:

    ni keta aku..puah hati?

  15. kurt says:

    hape la korang nih..ae85 ngan ae86 pon x taw..ni meh abg ko tolong bgtaw..ae85 ngan ae86 mmg berkongsi casis yg same..ae85 guna enjin single cam..ae86 guna enjin twincam..ae86 mmg ada byk model..trueno dan levin..yg ni ae86 levin coupe utk pasaran eropah..yg ni mmg ae86 sbb dah jelas pada enjin dia tulis 1.6 twincam..cume body je yg len..skang korang da paham..haha

  16. PEMINAT KERETA says:

    ni memang AE86…bukannya AE85…ni adalah model AE86 levin….bukan trueno….yang takumi pakai tu AE86 trueno….yang shinji pakai tu AE86 sedan….AE86 memang banyak chassis….so,yg mne ckp kete kt atas tuu ae85…harap maaf…korang belum pandai lagi pasal jenis2 kereta di dalam initial d….hanya peminat tegar initial d je yang cakap ianya ae86….sebab ianya memang ae86 levin.

    jelas??

  17. Apis says:

    Yang komen ini ae85 tu tak lagi lagi masa kereta ni keluar pastu berlagak tahu. Dah tentu ni twincam 1.6 confirm la 86, cuma body dia levin coupe je.

  18. hahaha says:

    hahahahahaha…
    kan dah kena bahan….

  19. azrol says:

    ini x mahu jual ke ..
    apa2 call +6584616635
    sedang mencari toyota AE86

  20. google says:

    I read this post fully about the difference of latest and preceding technologies, it’s awesome
    article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *