Koleksi Kereta Batman Yang Digunakan Dalam Filem

| August 4, 2012 | 0 Comments

Melayukini.net – Koleksi Kereta Batman Yang Digunakan Dalam Filem | Batman tidak dapat dipisahkan dengan kenderaan canggih Batmobile. Kemunculannya memang ditunggu-tunggu. Rekaan dan teknologi yang diterapkan, berjaya menarik perhatian para penggemar filem ini.  Filem Batman juga bukan sahaja diminati oleh golongan kanak-kanak, akan tetapi ia juga diminati dari kalangan orang dewasa.  Jom lihat gambar 5 Batmobile canggih dalam filem Batman di bawah ini.

1. Batmobile; Batman Siri TV

Kereta Batman ini dikatakan sebagai ‘paling cikai’ diantara koleksi-koleksi Batmobile yang lain. Sebagai pioneer, kehadirannya menginspirasikan batmobile-batmobile yang lainnya sehingga kini. Ia dibangunkan untuk digunakan dalam aksi siri televisyen Batman (1966-1968). Basisnya diambil dari kereta keluaran Lincoln Futura Konsep keluaran 1955, yang awalnya dibuat oleh William M. Schmidt dan desainnya dari pasukan  Styling Lincoln Department. Batmobile versi ini dilengkapi mesin 390 in³, V-8 (“atomic turbine”), dengan transmisi B&M Hydro Automatic (2nd transmission).

2. Batmobile; Batman Returns

Pada film Batman Returns, disajikan sebuah versi yang berbeza daripa Batmobile siri televisyen, yang mencerminkan representasi dari versi Art Deco Gotham City. Kereta ini direka oleh Anton Furst dengan dimensi yang panjang, rendah dan ramping, dan dibangunkan di atas chassis dari kereta Corvette Chevy.

Pecutan kenderaan ini mampu mencapai 0-60 km/j dalam tempoh 3.7 saat, dengan kecepatan maksimum mencapai 330 mph with booster yang dihasilkan dari mesin Jet Turbine.

3. Batmobile; Batman Forever

Di dalam sekuel filem Batman yang lainnya seperti Batman Forever, Batmobile diambil dari model Chevrolet 350 ZZ3. Badannya dibuat daripada bahan fiberglass suhu tinggi yang dilapisi epoxy. Wheelbase pada kenderaan ini adalah 118 in (3.0 m), dengan kecepatan maksimum mencapai 330 mph dengan dilengkapi booster.

4. Batmobile; Batman & Robin

Dalam Filem Batman & Robin, desain chassis aerodinamik dan muncung roda “T” memberikan stabiliti yang mengimbangi gyrometric Batmobile. Ia memungkinkan kecepatan tinggi 90-degree bergantian dengan kecepatan lebih dari 70 mph tanpa kehilangan momentum. Spesifikasi untuk kereta ini; Maximum Speed: 230 mph – 350 mph, Engine: Chevy 350 ZZ3 (off-road racing motor), termasuk single jet exhaust.

5. Batmobile (The Thumbler); Batman Begins, The Dark Knight, dan The Dark Knight Rises

Batmobile yang digambarkan oleh Christopher Nolan untuk filem Batman Begins (2005) dan The Dark Knight (2008), dibuat seperti kenderaan kereta kebal. Kenderaan ini tidak memiliki as roda depan, mesin sebagai persilangan antara Lamborghini dan tank.

Dalam cerita, Bruce Wayne memodifikasi prototaip kenderaan tentera dikenali sebagai “Tumbler” yang dirancang oleh Wayne Enterprises Applied Sciences sebagai kenderaan bagi ketenteraan. Enjinnya berkapasiti 5.7 liter GM V8 yang menghasilkan tenaga 500 horsepower (370 kW)

Melayukini.net – Jika kita lihat, banyak perubahan telah dilakukan terhadap Batmobile ini antaranya dari segi reka bentuknya. Jika di awal kemunculan, reka bentuknya tampak biasa, kini sudah berubah menjadi sebuah kereta yang hebat. Dua tayar besar di belakang dan dua tayar kecil di hadapan. Jika anda salah seorang peminat yang mengikuti jalan cerita Batman, sudah pasti mengetahui reka bentuk kereta setiap filem yang ditayangkan.

P.S. I – 6 Tempat Paling Best di Jepun!
P.S. II – 10 Tempat Eco Paling best di UK
P.S. III – Tasik Ais Gergasi Dijumpai Saintis di Marikh

Sumber: Billy Info | Koleksi Automatif Melayukini.net

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *