Gambar Kereta Konsep Hiriko EV (Foto+Video)

| August 12, 2012 | 0 Comments

Melayukini.net – Gambar Kereta Konsep Hiriko EV (Foto+Video) | Kali ini Melayukini.net  akan berkongsi gambar sebuah kereta konsep yang diberi nama sebagai Hiriko EV the Folding Car. Kini ia sedang dibangunkan dengan kerjasama AFYPAIDA, DENOKINN dan syarikat MIT.  Kereta elektrik ini merupakan sebuah kereta yang boleh melipat dirinya selepas kita berjaya mencari tempat letak kereta. Jika sudah menjumpai ruang parkir yang sesuai, kita boleh  melipatkan kereta Hiriko secara automatik. Langkah ini secara tidak langsung sangat menjimatkan ruang parking yang semakin sesak terutamanya di kawasan tumpuan seperti bandar. Boleh tonton video di atas.

Kereta ini dijangkakan akan berada di pasaran pada tahun 2013 dengan harga $12,500 dan belum ada specs yang jelas mengenai kereta ini. Mahu tahu bagaimana kereta ini melipat dirinya?

Melayukini.net – Hebat juga rekaan kereta kali ini apabila ia mempunyai satu sistem fleksibel mampu mengecilkan kereta apabila mahu meletakkan kereta di ruang yang sempit atau sebagainya. Walaupun ia seperti agak sukar diterima logik akal, namun sistem teknologi pada zaman sekarang sudah melepasi dek akal pemikiran kita.

P.S. I – 5 Tempat Paling Popular di Asia
P.S. II – Subhanallah! Gambar Langit Runtuh di Australia
P.S. III – Subhanallah! Mungkinkah ada Kehidupan di Marikh?

Sumber: Tiba2jam6petang | Koleksi Automatif Melayukini.net

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *